در فرهنگ فارسی معین چلوار اینگونه معنی شده است: «پارچه پنبهای سفید آهاردار که از آن برای پیراهن و زیرجامه و ملافه استفاده میشود».
پارچه چلوار به دلیل تنوع زیادی که در رنگ و عرض دارد، در کاربردهای مختلف از جمله، پوشاک، پرده، کالای خواب و… مورد استفاده قرار میگیرد و از اینرو یکی از محبوبترین پارچهها نزد مصرفکنندگان میباشد.
ماده اولیه تولید پارچه چلوار را پلیاستر و پنبه تشکیل میدهد که هرچه میزان پنبه آن بیشتر باشد، پارچه باکیفیتتر، مرغوبتر و لطیفتر و در نتیجه دارای قیمت بیشتر میشود.
تاریخچه پارچه چلوار
هند به عنوان اولین کشور تولیدکننده چلوار شناخته شده است. این پارچه از هند، به مصر، شمال آفریقا و سپس به اروپا راه یافت و سرانجام در سراسر جهان شناخته شد.
ویژگیهای پارچه چلوار
– تنوع عرض دارد، این پارچه در عرضهای مختلف 90، 150، 200 و 300 سانتیمتر تولید میشود.
– دارای تنوع رنگ و طرح است.
– محکم و بادوام است و به آسانی پاره نمیشود.
– حساسیت ایجاد نمیکند.
– به علت عبور هوا از منافذ آن، خنک و سبک است.
– نرمی و لطافت دارد.
– دارای ثبات رنگ است.
– دارای قابلیت چاپ طرح و رنگ روی آن است.
– شستوشو و اتوکشی آن آسان است.
– از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
– قابلیت استفاده در کاربردهای مختلف را دارد.
انواع پارچه چلوار
این پارچه در دو نوع طبیعی و سنگین تولید میشود.
پارچه چلوار طبیعی
این نوع پارچه در حدود 115 گرم بر مترمربع وزن دارد، صد در صد طبیعی از پنبه ـ پنبه سفیدنشده و رنگنشده ـ و در دمای نسبتاً زیاد تولید میشود. هنگام شستوشو جمع میشود اما به راحتی با درجه کم اتو صاف خواهد شد.
پارچه چلوار سنگین
این نوع چلوار از نوع طبیعی آن سنگینتر است، در حدود 240 گرم بر مترمربع وزن دارد، دارای بافت متراکم و ساختار محکمی است و روی سطح پارچه خطوط و لکههای ریزی مشاهده میشود.
کاربردهای پارچه چلوار
تنوع عرض پارچه چلوار، نوع نخ به کار رفته در تهیه آن، تنوع رنگ و طرح و… کاربردهای مختلفی را برای این پارچه به وجود آورده است. به تعدادی از این کاربردها اشاره میکنیم:
نمونههای خیاطی
کارآموزان کلاسهای خیاطی برای تمرین دوختن انواع لباسها از پارچه چلوار استفاده میکنند. این پارچه با توجه به تنوع رنگ، تنوع عرض و قیمت پایین و همچنین راحت بودن دوخت روی آن و ثابت ماندن زیر سوزن چرخ خیاطی (سُر نمیخورد)، بسیار مناسب برای این کاربرد میباشد.
استفاده در عروسکسازی
از آنجا که کیفیت و لطافت در دوخت لباس عروسک مطرح نیست، از انواع ارزانتر این پارچه در این کاربرد استفاده میشود.
پرچمنویسی و بنر
تنوع عرض و تنوع کیفیت در چلوار باعث شده که برای نوشتن پرچم و بنر از آن استفاده شود.
لباسهای ماکت طراحان مد
طراحان مد برای دوختن نمونه مدل لباس اولیه خود قبل از تولید انبوه لباسها، از این پارچه استفاده میکنند. قیمت پایین و دوخت آسان، ویژگیهایی است که طراحان را به استفاده از این پارچه ترغیب میکند.
پوشاک
نیاز به استفاده از لباسهای خنک و لطیف در فصول گرم سال، فعالان صنعت پوشاک را به استفاده از این پارچه در دوخت انواع پیراهنهای زنانه و مردانه، دامنهای زنانه و لباسهای نوزاد تشویق میکند.
کالای خواب
تنوع رنگ، تنوع طرح، تنوع عرض، لطافت و… این پارچه را در گروه پرمصرفترین پارچهها در تهیه روبالشی، ملحفه، روتختی و ملحفههای بیمارستانی قرار داده است.
لباس آخرت
از پارچههای چلوار سفیدرنگ برای کفن و لباس آخرت اموات استفاده میشود.
کاربردهای دیگر
پرده، زیرپردهای، پیشبند، کیف، وسایل بازی، بومهای هنرمندان و… چند نمونه دیگر از کاربردهای فراوان پارچههای چلوار میباشند.