اصطلاح گاباردین از قرن 15 میلادی شکل گرفت. در آن زمان به قبای بلند و جلو باز گاباردین میگفتند. پس از آن در طول دهههای مختلف نام لباسهای متفاوتی را گاباردین گذاشتند، تا سال 1800 میلادی که فردی به نام توماس بربری پارچهای طراحی کرد که بافتی محکم و عمری طولانی داشت. این پارچه گاباردین نام گرفت و تا امروز طرفداران زیادی را به خود جلب کرده است.
پارچه گاباردین چیست؟
در ابتدا این پارچه از پشم خالص تابیده شده تهیه میشد. اما امروزه با هدف کاهش قیمت این محصول، گاباردین در ترکیب با پنبه، پلیاستر و ریون تولید میشود.
پشت این پارچه سطح صافی دارد و روی آن دارای خطوط کج و منظم میباشد. تراکم تار در آن دوبرابر پود است و حدود وزن آن بین 250 تا 450 گرم در هر مترمربع است.
خصوصیات پارچه گاباردین
– این پارچه با وجود تراکم بالا، کاملاً سبک و نرم است.
– مقاوم در برابر سایش و پارگی میباشد.
– پارچهای نرم و زیبا و مناسب هر سلیقهای است.
– ایستایی مناسب با فرم بدن دارد.
– در برابر رطوبت مقاوم است.
– نخهای آن به قدری محکم تاب خوردهاند که آب را دفع میکنند.
– به هنگام شستشو تغییر شکل نمیدهد و شکل اولیه خود را تا مدتها حفظ میکند.
– به راحتی چروک نمیشود، با این حال اتوکشی آسانی دارد و به راحتی صاف میشود.
– انتقال هوا در پارچه به خوبی انجام میشود.
– به طور معمول زیستتجزیهپذیر هستند، بنابراین آسیبی به محیطزیست وارد نمیکنند.
– تراکم بالا در پارچه سبب شده که نسبت به لکه مقاوم باشد و از نفوذ لکهها به داخل بافت پارچه جلوگیری کند.
انواع پارچه گاباردین
پارچه گاباردین انواع مختلفی دارد که در ادامه مهمترین انواع آن شرح داده خواهد شد:
گاباردین پلیاستر
از ترکیب گاباردین با پلیاستر ساخته میشود تا قیمت این محصول را کاهش دهد. از آن برای دوخت شلوار و دامن استفاده میشود تا در هنگام نشستن کمتر چروک شود.
گاباردین پشمی
این پارچه نمای دوبعدی دارد. دارای سطح صاف و روانی است که در هنگام دوخت و اتو به دقت زیادی نیاز دارد. اتو کردن این پارچه بدون توجه به نکات درج شده روی کاغذ محصول، میتواند سبب برق افتادن پارچه شود. دوخت این پارچه به مهارت خاصی نیاز دارد.
گاباردین ابریشمی
این پارچه کاملاً از ابریشم تولید میشود و از گاباردین پشمی سبکتر است. از ویژگیهای آن میتوان به خاصیت ضدآب و ضد عرق بودن آن اشاره کرد. به سادگی چروک نمیشود و بافت محکم، مقاوم و بادوامی دارد. در گذشته از این پارچه برای دوخت بارانی استفاده میشد.
کاربرد پارچه گاباردین
اولین بار پارچه گاباردین تولیدی توسط برند بربری در سال 1911 توسط کاشفان قطب جنوب مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن در دهه 50 میلادی از گاباردین تنها برای تولید کت تک، شلوار تک و کتشلوارهای نیمهرسمی استفاده میشد.
امروزه از پارچههای گاباردین برای دوخت انواع لباسهای رسمی مردانه، کت دامن و کت شلوارهای زنانه، کت تک، شلوار تک، لباس ورزشی، دامن، ژاکت، کت بلند و همچنین شلوارهای ضخیم مانند شلوار جین استفاده میشود.
لازم به ذکر است، به علت ضخامت پارچه گاباردین، لباسهای دوخته شده با این پارچه مناسب استفاده در فصول سرد سال است.
این پارچه به علت خاصیت ضدآبی که دارد، برای دوخت انواع لباس کار، کلاه، کیف و کفش نیز کاربرد دارد. همچنین از انواع پارچههای گاباردین در تهیه منسوجات خانگی مانند: انواع رومبلی، رومیزی، پرده، روبالشی و روکش کوسن مبل نیز استفاده میشود.
نحوه نگهداری و شستشوی پارچه گاباردین
بهترین روش شستشو برای پارچههای گاباردین، استفاده از خشکشویی است. با این کار عمر لباس شما بالا رفته و تا مدتها به شکل اولیه خود باقی میماند.
اما اگر مجبور شدید که این لباسها را در منزل بشویید، پیشنهاد ما استفاده از دور کند ماشین لباسشویی و آب 40 درجه است.
همانطور که اشاره شد، اتو زدن این پارچه، ممکن است سبب برق افتادن آن شود، پس در زمان اتوکشی، دمای اتو را کم کرده و به آرامی و به مدت کوتاه روی لباس قرار دهید. به هیچ عنوان اتو را محکم روی لباس نکشید، چرا که سبب صدمه دائمی به بافت پارچه شما میشود.